събота, 1 септември 2012 г.

Норвегия , родина на могъщите викинги

Норвегия - суровата родина на могъщите викинги, най-вкусната риба и най-добрите скиори. За децата норвежците казват, че се раждат със ски. Знаменита е тази страна не само с децата си, но и с великолепната си и щедра природа. Планини, фиорди, водопади, ледници и безкрайно море - това си заслужава да се види, за да се разбере, че северът е прекрасен и вечен.








Фигурки на тролове, в много норвежки легенди се разказва за огромни същества, тролове, които нощем се разхождат по планините, а с изгрева на слънцето се превръщат в скали.



 География 
Кралство Норвегия заема западната и северна част на Скандинавския полуостров, като се простира от южната му част на северо-източната по целия му външен периметър. Към страната принадлежат също така остров Ян-Майен и архипелагът Щпицберген, включвайки Oстров на мечките. На изток Норвегия граничи с Швеция, Финландия и Русия., а на север и запад се мие от три морета - Северно, Норвежко и Баренцево.
Общата площ на кралството е 387 хиляди квадратни километра, а числеността на населението е около 4, 4 милиона . Столица - Осло.
Архипелагът Шпицберген, в състава на който влизат хиляди острови, се намира на Северния полярен кръг. Повече от половината от тези острови са покрити с вечни ледове.


 Много идват в Кралството за да видят необикновената красота на дивите места, да се разходят по изрязаното с фиорди крайбрежие и да се насладят на чистотата на северната природа.

 



 



 

 Най-популярните фиорди с каскадни водопади и колоритни рибарски селища, се намират между Ставангер и Тронхейм. Специално внимание си струва да се отдели на Ставангер-фиорд, Гейрангер-фиорд и Яйарангер-фиорд. Тук идват туристи, за да се полюбуват на това, колко причудлива може да бъде природата.

Ставангер-фиорд

 

 

 Люсе-фиорд (норв. Lysefjord) — фиорd, който се намира в региона Уестлан, недалече от Ставангер. Kjeragbolten — огромен камък вклинил се между скалите.

 

Прейкестолен.
Ако си бил тук, можеш с пълна увереност да твърдиш, че си "стоял на края". Прейкестолен (Preikestolen), на английски също се нарича  Preacher’s Pulpit ("Катедра на проповедника") или Pulpit Rock ("Скала-катедра"). Това е гигантски камък с височина 604 метра, надвиснал над Люсе-фиорд, неговият връх е с площ около 25 на 25 метра и е почти плосък.

 



Езикът на Трола (норв. Trolltunga) — огромен камък в планината Скеггедал, разположен близо до град Одда, надвиснал над езерото Рингедалсватн на височина 350 метра. Със своята форма напомня език, за което е получил и такова име. Представлява откъснато парче от скала, застинал на нейния край в хоризонтално положение.

 



Согне-фиорд






Гейрангер-фиорд



Екскурзия на Архипелаг Щпицберген - това е възможност да се посетят уникални резервати, в които живеят полярни вълци, лисици и мечки и други видове полярни животни. Тук се намират и най-големите сборища на птици, това зрелище е достойно за пътуване до края на света.

 



 

 

И още снимки от величествената природа на Норвегия

Vøringsfossen


Vøringsfossen

Geirangerfjord Norway The Bottle Falls

Seven Sisters Waterfall - Водопадът Седемте сестри


Seven Sisters Waterfall - Водопадът Седемте сестри













Lofoten islands - Лофотен остров


Lofoten islands - Лофотен остров


Jostedalsbreen (Briksdalbreen)

Svartisen Glacier - Свартисен гледчер
























1 коментар:

  1. Гледайки тези невероятни снимки си казвам на колко малко места по света съм била, а толкова много красиви и впечатляващи има, природата е нещо уникално и трябва да сме горди, че я имаме и да я пазим, не знаех, че най-популярните фиорди с каскадни водопади и колоритни рибарски селища, се намират между Ставангер и Тронхейм. Няма спор че си струва да се видят и Ставангер-фиорд, Гейрангер-фиорд и Яйарангер-фиорд. За всеки има нещо на тази земя, благодаря за красивите снимки и информация която споделихте с нас.

    ОтговорИзтриване