четвъртък, 13 септември 2012 г.

Белият Лъв - оживялата легенда

Само до преди половин век се е смятало, че белият лъв е красив персонаж от африканските предания. И да е живял на земята такъв чудесен звяр, то него отдавна са го изтребили ненаситните ловци на трофеи и бракониерите. Но през 1975 година двама изследователи ентусиасти открили в саваните на Африка три бели лъва.Тяхната радост нямала граници, нали именно заради белите лъвове е  била организирана експедицията.

Белый лев

Лъвовете били взети под охрана, с надеждата, че с тяхна помощ ще успеят да увеличат количеството на тези забележителни животни. Надеждите не били напразни, днес по света се наброяват около 300 бели лъва, по-голямата част от които живеят в югозападен ЮАР в огромния резерват Санбона. Разбира се цифрата 300 не е толкова голяма в световен мащаб, но и не е малка, като се отчете откъде се е започнало.

Белый лев

Големите зоопаркове са готови да платят значителни суми, за да станат собственици на такива симпатични хищници. Говори се, че цената на един бял лъв достига до 138 хиляди долара, но това не е преграда за любителите на екзотиката. 

Съвсем неотдавна в Украйна в зоопарка в Ялта се родиха 2 бели лъвчета, които вече са поотраснали и весело играят с белите малки тигърчета. А в немски зоопарк, където живеят 24 бели лъва с удоволствие ще ви разкажат легенда за свещеното животно, изпратено на земята за спасението на човешкия род.

Белый лев

Някога много много отдавна тъмните и зли духове изпратили на хората страшно проклятие и ги поразили с ужасни болести. Хората си спомнили за своите богове, започнали да се молят за спасение и съжалили ги светлите небеса. Изпратили на земята божествен посланик - Белият Лъв, който научил хората как да се избавят от ненавистните болести и обещал, че и за в бъдеще ще ги пази. А ако отново настанат страшни времена, той непременно ще се върне и ще спаси своите любими деца. 

Белый лев

От тогава жителите на Африка, а особено жителите на Тимбавати почитат това животно. Как силно те преживявали, когато дошли белите хора с оръжията си и започнали безжалостно да избиват белите лъвове, като че ли посягали на самата Африка. Известно време тези зверове даже са ги размножавали специално за лов :  това бил много престижен трофей.

За щастие страшните времена са минали. Най-после хората разбрали истинското значение на тези красиви животни с бяла козина и сини очи, и се заели с тяхната защита и размножаване. 

Белый лев

Учените не считат белите лъвове нито като отделен подвид, нито като албиноси. Причината за такава окраска се смята че е генетическо заболяване - лекизъм, който и предизвиква по-светлия цвят на кожата, отколкото при другите лъвове. Него можем да го сравним с противоположното явление - меланизъм, благодарение на който са се появили черните пантери. Освен това при белите лъвове има нормална пигментация на очите и кожата, затова не бива да се наричат албиноси.

Белый лев

Според друга теория, е възможно  белите лъвове да са се появили във времена, когато голяма част от земята е била покрита с дебел слой сняг, и да ловуват на такъв фон за хищниците с бяла козина е било много по-лесно, отколкото за тъмните им събратя. Последвалото затопляне е внесло своите корективи в окръжаващата среда и на рижите лъвове вече е било по-лесно да си намират храна, затова и количеството на белите красавци стремително намаляло.

Днес белите лъвове са записани в Червената Книга с отметката "изчезващ вид". Но има надежда, че те няма да изчезнат съвсем и следващите поколения също ще могат да се възхищават на тези животни.

Белый лев


източник : zoopicture.ru


Няма коментари:

Публикуване на коментар