сряда, 5 септември 2012 г.

Пеперудите, интересни и красиви10 удивителни пеперуди

пеперуда Атлас или Княз
Най-голямата нощна пеперуда, Атлас или Княз на тъмнината (Attacus atlas). Найните предни крила са извити така, че имитират глава на змия и това плаши враговете й.
  
пеперуда Птицекрил
Най-голямата дневна пеперуда, Птицекрил, или Платното на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae). Размаха на крилете на самката на това насекомо достига 32 см. Поради това тази пеперуда се счита за една от най-редките в света.
пеперуда Урания
Най-красивата пеперуда на земята - Урания (Chrysiridia rhipheus) , призната от Международния Научен Конгрес. Среща се на остров Мадагаскар.

пеперуда Мъртва глава
(Acherontia atropos). Най-тежката пеперуда и една от най-големите. Тежи обикновено около 9 грама. Името си е получила защото окраската й на гърба напомня на човешки череп.

пеперуда Greta morgane morgane
Най-необикновено излеждащата пеперуда – Greta morgane morgane. На английски се нарича Glasswing, примерен превод : "стъклокрилка". Тя има прозрачни крила.

пеперуда Адмирал 
Пеперуда пътешественица – Адмирал (Vanessa atalanta). Тези насекоми извършват прелети на огромни разстояния: от Ярославл, Русия те мигрират за зимата в Африка, при което летят не на ята, а самостоятелно.

пеперуда Парнасиус
пеперуда от рода Парнасиус, Parnassius bannyngtoni - най-високопланинската пеперуда на света. Живее в Хималаите, среща се на височина повече от 6000 метра над морското равнище.
  

Дяволска пеперуда
Най-разпространената пепруда в света (Pyrameis cardui). Среща се във всички части на света, освен Южна Америка.


пеперуда Пауново око
Пеперуда с най-доброто обоняние - Нощно пауново око (Saturnia pyri). Самецът е способен да усети миризмата на феромоните на самката на 12 километра ! 
  
пеперуда Zizula hylax
Най-малката пеперуда – Zizula hylax . Тази дневна пеперуда живее в Африка, Мадагаскар, Мавриция, Аравия, тропическия пояс на Азия и Австралия. Дължината на предните й крила е само 6 милиметра.
 Интересни факти за пеперудите


1:
Пеперудите се раждат, за да умрат, като дават живот на новото поколение. Болшинството от тях живеят няколко дни, с изключение на пеперудата Монарх (Monarch), която може да живее до 6 месеца. 
пеперуда Монарх
 


2:
За своя кратък живот самката може да снесе повече от 1000 яйца.

3:
Най-голямата нощна пепруда в света Пауново око(Attacus Atlas) , размахът на нейните криле е повече от 30 см и често я смятат за птица.(Attacus Atlas). 

4:
От пепруди са се интересували много известни личности. Тях са ги колекционирали  Михаил Булгаков, академик Иван Павлов, революционер Николай Бухарин и знаменитият финансист Уолтър Ротшилд. Една от най-големите колекции на пеперуди в Русия са притежавали небезизвестните братя Мавроди.

5:
Владимир Набоков е отркил 20 вида пеперуди. Своята колекция от 4324 екземпляра той е подарил на Зоологическия музей на Лозанския Университет.

6:
В Стокхолм има клиника, в която пациентите се лекуват от стрес в оранжерии с цветя и пеперуди.

7:
За името "най-рядко срещана пеперуда" претендират няколко вида, в това число и най-голямата от всички - птицекрил, или платното на кралица Александра. Тя обитава Папуа, Нова Гвинея. За съжаление  тази пеперуда прекалено често е била жертва на колекционери, затова тя е почти на изчезване.

8:
Освен привичните за нас тропически пеперуди, съществуват и арктически. Те са невзрачни на вид, крилата им не са ярко обагрени, а са бели или почти прозрачни, като стъклени. Най-далече на север, на 750 км от Северния полюс, живеят полярни пеперуди, на канадския остров Кралица Елисавета.

9:
В деня на своята 80 годишнина, Ким Ир Сен получил от войниците и офицерите като подарък картина "Беззаветната вяра на войника", която била направена от 4, 5 милиона крила на пеперуди.


 ...арктически пеперуди...
 
 
 

пеперуди в Аляска
 
 

пеперуда в тундрата
 
по материали от :  glamik.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар