понеделник, 3 юни 2013 г.

Кои са едни от най-неприятните навици на кучето

Ако и вие сте от онези собственици на кучета, които се чудят как да се справят с лошото поведение на своя любимец, значи следващите редове са точно за вас. В тях ще насоча вниманието ви към 4 от най-често срещаните и широко разпространени лоши навици на кучетата и ефективни методи за тяхното преодоляване. Експерти от голям портал за животни напомнят, че е много важно да знаете за тези поведенчески проблеми, преди да си вземете нов четириног любимец. Така ще бъдете подготвени от самото начало и ще избегнете засилване на лошите навици при кучето.


Хапане и дъвчене на различни предмети
Това са едни от първите проблеми, пред които се изправя всеки собственик на куче. Скоро попаднах на интересен материал, според който дъвченето е напълно нормално поведение за кучетата, защото те опознават с устата си околната среда. Въпреки, че може да бъде много дразнещо за стопаните, всъщност то дава възможност на животните да запазят чисти зъбите си. Този тип поведение се среща винаги при малките кученца, които освен всичко друго, са и много любопитни. Когато растат млечните им зъбки, те търсят начин за облекчаване на болката и сърбежа. По същата причина четириногият ви любимец може да се закача с вас или гостите ви, опитвайки се да хапе. За да спрете това, специалистите от известен зоо портал съветват да вземете на кучето си достатъчно атрактивни играчки, които да привличат интереса му, за да се занимава с тях, а не с вас.

Прекалено лаене
Това е един от поведенческите проблеми при кучето, който може да подлуди и вас, и съседите ви, особено, ако е късно през нощта. Причината за него обикновено се крие в скуката и за да се забавлява, кучето започва да лае. Можете да намалите тези прояви, като създадете нови и интересни занимания за домашния си любимец. Играйте си с него, провокирайте вниманието му към нещо, извеждайте го по-често на разходки.

Хленчене
Да, това е още един досаден навик на малкото куче, търсещо внимание. То може да плаче в опит да ви даде сигнал, че иска да излезе навън, че е гладно, че му е студено или просто се чувства самотно. В такива случай, за да се успокоите и вие, и домашният ви любимец, уверете се каква точно е причината за хленченето. Бъдете близо до кучето и го наблюдавайте. Ако проявите малко търпение и находчивост, то само ще ви подскаже какво иска. Специалисти от български зоопортал препоръчват да не прекалявате с вниманието в тези ситуации, тъй като за кучето това ще бъде сигнал, че може да си прави каквото поиска и да ви манипулира с плач по всяко време. А вие не искате подобни злоупотреби, нали?

Маркирането в къщи
Всеки нов собственик на куче ще се сблъска с този проблем, дори за някои хора това е основната причина да не искат да си вземат четириног любимец. Знам, че е неприятно да откривате локвикчи или петна къде ли не у дома и как побеснявате, заканвайки се на животното. Спокойно! Този проблем има решение, но отново повтарям –проявете търпение във възпитанието и грижата за кучето си. Експертите от популярния портал за животни Бау Бау споделят, че са необходими само няколко седмици, за да се справите с този кучешки навик. Ето две по-конкретни насоки, свързани с него:
-         Наблюдавайте поведението на домашния си любимец – дали обикаля наоколо и се върти душейки. Това е признак, че скоро всеки момент ще маркира.
-         Осигурете на животното подходяща „тоалетна” в жилището, което ще си е „неговото място” за изхождане, докато настъпи време за разходка. Чудесен вариант са памперсовите чаршафи, които се поставят на земята в банята/тоалетната и там кученцето може да си маркира, без да цапа различните зони в жилището ви. Когато е мъничко, периодично го насочвайте към домашната „тоалетна”, за да му създадете навика да се изхожда там, освен навън.
Да се грижиш за куче си е сериозно и отговорно, затова експертите от известен зоопортал съветват да се вслушвате по-често в сигналите, които ви дава домашния любимец, за да имате едно по-приятно и щастливо съвместно съжителство. Избрах за вас тази статия http://zoomedia.baubau.bg/съвети/лоши-навици-куче.html, в която ще прочетете и за други смущаващи поведенчески проблеми при кучетата. Затова бъдете информирани и подготвени!статията е написана от anainsert 

Няма коментари:

Публикуване на коментар