петък, 20 септември 2013 г.

Знаете ли кои са примитивните кучета с ледено сини очи?

\
Хъски са истински представители на примитивните породи кучета. Имат голяма прилика с вълците както във външните белези, така и в чертите на характера.
Сибирските хъскита произхождат от Североизточен Сибир. Те са създадени от Чукчите като работни кучета за тежките зимни условия, споделят от известен български портал за животни. През 1909 година породата навлиза в САЩ през Аляска.
Хъски са смели, силни и безстрашни кучета. Представителите на тази примитивна порода са с много гъста козина, понеже са създадени за живот в арктическия климат. Студът не е никакъв проблем за тях. Лесно издържат на температури, достигащи до – 50, 60 градуса.
Гъстата козина ефективно изолира студа, а силните и здрави нокти осигуряват отлично сцепление с леда.

Породата се среща в различни цветови окраски, но най-често можете да видите вариациите от черно до бяло. В повечето случай лицевата им маска е в бялo.

От известния зоо портал са съгласни с всеобщото мнение, че хъскито има забележителни очи. Появяват се някои твърдения, че истинските представители на породата са със сини очи, но това все още не е напълно доказано. Зрителните им органи могат да бъдат както сини, така и пъстри или кафяви. При повечето представители преобладава синият цвят. Много хора имат предпочитания именно към него.

Характер и поведение

Сибирските хъскита са много работливи, добронамерени и силни кучета. Обичат тегленето на шейни и студеното време. С лекота се адаптират към тежки и сурови зимни условия. Могат сами да си изкопаят дупка и в нея да си осигурят заслон от ледения вятър.
Ветеринарите от българския зоопортал споделят за едно странно умение на представителите на породата - те  могат да променят метаболизма си. Все още учените не са установили как става това.
Тези кучета могат да тичат много дълго време, като изгарят енергията, идваща от мастните им запаси и по този начин не могат да се изморят.

Въпреки, че са много подвижни и енергични, те се разбират много добре с децата. Приятелски настроени са и към непознати лица. Именно поради тази причина, те са едни от най-предпочитаните домашни любимци.

Дресировка и отглеждане

Хъски са доста интелигентни и любознателни кучета. Тези техни качества благоприятстват силно върху тяхно възпитание и дресировка.
Важно да се определи един член на семейството, който да се заеме с дресировката на кучето. Това се препоръчва, защото в повечето случаи хъскито възприема само един човек като свой лидер.
Започнете обучението от най-ранна възраст на животното, за да привикне от малко към навиците и уменията, които искате да усвои.
Никога не си позволявайте да ударите или заплашите кучето, защото това ще го озлоби и по-нататъшната дресировка се обезсмисля.
Научете го от малко да се движи на каишка, съветват специалисти от популярния зоопортал. Представителите на породата хъски са много свободолюбиви и ако не предприемете мерки, може никога да не успеете да ги приучите.
Посещавайте места, които дават възможност на кучето да тича без да се загуби.

Именно поради своята лоялност и добронамереност хъски са отличните домашни любимци за много хора. Породата е подходяща за хора, обичащи спорта и най-вече бягането. Препоръчително е да се избягват разходките и натоварванията в горещите часове.
Ако искате да отглеждате това куче в апартамент трябва да знаете, че дългите и интензивни разходки са задължителни. Хъскитата са подходящи за впряг в шейни, обичат да тичат , а това е изключително благоприятно за тяхното здраве.
Бъдещите собственици на породата трябва да знаят, че понякога кучетата проявяват голяма независимост.

Здравословен статус

Сибирското хъски е куче, което не е особено засегнато от различни генетични заболявания. От страниците на портал за животни BauBau научаваме и за някои здравословни проблеми, които все пак могат да възникнат :

·   очни заболявания
·   кожни проблеми
·   тазобедрена дисплазия

Характерно за представителите на породата Сибирско хъски е, че нямат типичната за всички кучета миризма. Те са изключително чистоплътни животни.
Сибирското хъски не е от  „декоративните” кучета, които искат да ги милвате и гушкате. Това истинско и свободно куче с приключенски дух. Предпочита да тича на воля и да опознава заобикалящата го среда.
Посетете популярния портал за животни и научете още много полезна и любопитна информация за обичаната порода Сибирско хъски: http://zoovidove.baubau.bg

автор на статията : anainsert
Няма коментари:

Публикуване на коментар