вторник, 21 август 2012 г.

Тайланд - Големият Кралски Дворец и Храмът на Изумрудения БудаОт всички замислени и въплъщаващи най-удивителните архитектурни фантазии съоръжения, създадени от човека, Големият Кралски дворец с неговия Изумруден Буда със златните си фрезки - е едно от най-интересните.

Красива панорама.!!!  Дава пълна представа.!

Построен през 1783 г. Кралският Дворец заема обща площ  218 400 кв. мДължината на стената, окръжаваща резиденцията на монарсите в Тайланд, е около 2 километра.Освен двореца, зад тези стени са разположени административни здания и кралската кула на Изумрудения Буда.Всичко както в презокеанска приказка !!!

За вътрешната и външната облицовка на Кралския дворец е използвано истинско 24 каратово злато на листи и скъпоценни камъни, символизиращи драгоценните метали, на които е богат Тайланд. Това е своеобразен музей-съкровищница.
Ето и накрая попадате вътре. Всичко, което виждате да блести са скъпоценни камъни и злато. Кралят на Тайланд е един от най-богатите монарси, неговият капитал възлиза на 30-40 милиарда щатски долара.

Такива чинни и ярки...Не смей да се съмняваш в будизма!. Стоят като безценни подаръци! И позволяват да им се любуваш !Кралят използва двореца само за особени церемонии, такива като Денят на Коронацията, а резиденцията на кралското семейство е в друг дворец, с много по-съвременна архитектура.

Ват Пра Кео – така наричат тайландците Храмът на Изумрудения Буда.Дворцовият комплекс от северната си страна се съединява ц Храма на Изумрудения Буда.Това будистко светилище оставя най-ярки впечатления у туристите.Галериите са покрити с изкусни фрезки, по които може да се узнае всичко за живота на тайландския крал Рама Първи и за този период от историята на Тайланд, когато е било установяването на тайландската държава.

Кое е интересното, че този малък изумруден Буда, някъде около 50 см, а него сам кралят на Тайланд три пъти в годината го преоблича, според сезона....Изумруденият Буда е изсечен от цял къс зелен нефрит. Самата статуя представлява седящ на златен алтар Буда в класическа поза. Този обект е национална гордост на тайландците, и не само чужденците, но и самите тайландци посещават тази статуя, за да изразят своята почит към паметта на Буда и към неговото учение.И още нещо...Струва ти се странно, когато започнеш да осъзнаваш, че ти си тук като турист и за тебе всичко това е като огромен развлекателен център, а за тайландците това място е като духовна цитадела, място за медитация и духовно вдъхновение.

Охраняват всичко това великолепни демони.

Ооо, Велики Буда !!! Златната кула в Кралския Дворец. Говори се, че в тази централна кула се намира най-голямата частица от мощите на Буда.Помните ли смяната на караула пред Бъкингамския Дворец? Така и тук се провежда не по-малко забележителна церемония, гвардейците-пазачи също са в пълно парадно снаряжение, въоръжени  с винтовки. Само че в Тайланд, за разлика от Англия, климатът е тропически и е сложно да си представим, как тези смели войници с пълни амуниции маршируват в стройни редици под жаркото слънце.Точно зад стените на двореца се намира Триглавия слон Айарават - символ на Тайланд. В тайландската култура той е дошъл от индийската митология. Това е любимият слон на бог Индра. В хоботите си държи цвят от лотос.И поглед на прощаване. ..На това можем безкрайно да се възхищаваме, а после да си спомняме и тъжим...
източник : http://subscribe.ru/group/chelovek-priroda-vselennaya/2427639/

Няма коментари:

Публикуване на коментар