петък, 24 август 2012 г.

Берген, НорвегияБерген (Bergen) — вторият по големина град в Норвегия, най-крупният град на Западна Норвегия на брега на Северно море. Оттук започва пътят към знаменитите норвежки фиорди.

Съгласно легендата името на града означава "поляна сред хълмовете". Градът е много специфичен,  почти постоянно вали дъжд и като че ли тук няма какво да правим, но той привлича тълпи туристи. Изключително чист и красив град, бил е признат за един от най-екологично чистите градове на света.

До 1299 година е бил столица на Норвегия, до 1830 година е бил най-големият град в страната. Днес Берген е голямо пристанище, център на нефтената промишленост. В града има университет.

Средновековната крайбрежна улица на Берген - "Брюгген", е един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. За 2000 година Берген е бил провъзгласен за културната столица на Европа., Тук се е провел певческия конкурс Евровизия 1986.

В Берген се е родил и живял композиторът Едуард Григ (1843—1907), едно от най-известните му произведения е втора сюита - "Пер Гюнт".

Троллхауген — (норв. Troldhaugen; Хълма на Троловете) — домът на Едуард Григ, сега е превърнат в музейОще снимки от Берген, Норвегия

източник : http://subscribe.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар