вторник, 20 ноември 2012 г.

Берген , Норвегия - град на дъждовете


Столицата на кралството на троловете, приказният и вълшебен Берген вече няколко века разтваря пред своите любопитни гости вратите на царството на норвежките фиорди.
Панорамата на Берген е незабравимо зрелище, в най-добрия смисъл. В допълнение към керемидените покриви, вие ще видите безкрайното зелено-сребърно пространство на Северно море. Наистина красиво.И въобще Норвегия това е приказка наяве. Според публикувания доклад на ООН за човешкото развитие през 2010 година, в рейтинга на страните по света по стандарт на живот, Норвегия заема първо място.Градът е основан през 1070 година на брега на Вогенския залив от крал ОлафIII под името  Bjørgvin. След няколко десетилетия на северната част на залива бил издигнат каменен замък Бергенхус. През  XII и XIII векове в Берген живеели норвежките крале и епископи. От 1217 до 1299 година Берген е бил столица на средновековна Норвегия.Берген е разположен в западна Норвегия на брега на Северно море.Смята се, че това е най-дъждовния град, ако не в света, то в Европа.Дъжд тук вали 300 дни в годината и бергенските норвежци въобще не му обръщат внимание, като се разхождат в непромокаеми якета без чадъри. Защото поривите на вятъра превръщат чадърите в ненужен аксесоар, в пръчка, парцал и снопче супени спици.Репутацията на Берген донякъде е завлядяна от дъждовното времеТова потвърждават и многочислените сувенири от "дъждовен" характер: жълти дъждобрани, чадъри и дъждовна бергенска вода, консервирана в бурканчета с различни размери.Въпреки това Берген оставя незабравими впечатления по всяко време на годината.Берген е вторият по значимост град в Норвегия.Много чист и красив град, той е бил признат за един от екологически най-чистите градове в света. Тук няма миризми, прах, смог и мръсотия съпътстващи всеки голям град.Берген е бил най-големият град на Норвегия до 20 век.Търговския съюз на градовете е дал име на най-известната забележителност на Берген - Ганзейската крайбрежна улица, която е в списъка на световните културни ценности на ЮНЕСКО , като едно от най-значимите архитектурни съоръжения на средновековието.Тук са живяли ганзейските търговци, тук са съхранявали сушената треска...като и миризмата по улицата на сушена риба е била подходяща.Ярките дървени постройки са наредени в права редица покрай водата на залива и са любимо място за разходки на жителите и гостите на града.
Сега в тези домове са разположени магазини за сувенири и занаятчийници, където могат да се видят майсторите, ръчно изработващи уникални изделия.Тук има съвършено удивителни магазини, всички рафтове на които са заети с традиционни сувенири, на видно място измежду които са норвежките тролове. Троловете - това са главните персонажи на норвежкия епос, живеещи на стръмните скалисти брегове на фиордите и в норвежките гори.Троловете са националната лудост на норвежците , в тях вярват не само децата, но и напълно сериозни възрастни хора.


Човешката фантазия е въплътила в троловете най-различен облик, придавайки добро и ласкаво изражение на очите и лицата им, макар че истинските тролове, както знаем от приказките, са коварни и зли същества.

Редом с Ганзейската крайбрежна улица е разположен  Рибния пазар.Тук всяка сутрин доставят прясна риба, скариди и други дарове на морето, уловени във водите на Северно море само преди няколко часа.Пазарът се е появил още в ранното средновековие - тук е било удобно да се завърти търговия с пристигащите в Берген кораби. Норвежците въобще са ненадминати мореплаватели и рибари. На рибния пазар има всички видове риба, на които са щедри норвежките води.При това тази риба тук е приготвена по всички известни и неизвестни начини - започвайки от сандвичите с риба за 25 крони единия, и завършвайки с опакована във вакум продукция, която може да отнесете у дома. Днес рибният пазар има повече декоративна, отколкото практическа роля.Единствено калмари в Норвегия няма да намерите. Кой знае защо местните жители изпитват към тях отвращение.

Освен масите с риба тук не малко място заемат и масите със сувенири, сладки норвежки ягоди, обработени кожи и други традиционни изделия. Почти навсякъде се продават традиционни норвежки пуловери  с орнаменти - елени и други подобни на цена около 500 евро единия.Знаменитите норвежки покриви, покрити с трева.Като цяло Берген е забележителен град, не приличащ на другите градове в Норвегия. Местните жители лесно можем да различим по гумените ботуши и непромокаемите дъждобрани. Само туристите в кожени обувки се мотаят и с чадъри, а бергенците са по-практични.

Няма коментари:

Публикуване на коментар